În vestiarul CFR-ului, portugheza nu mai e la putere. După ce, ani la rând, clujenii au cucerit trofee cu o echipă bazată pe jucători proveniți din Portugalia, acest sezon este unul al schimbărilor și din acest punct de vedere. În lotul pe care Vasile Miriuță l-a convocat pentru partida din turul II al preliminariilor din Europa League, cu FK Jagodina (Serbia), se găsesc doar doi lusitani: Felgueiras și Lopez. Se consemnează astfel cel mai mic număr de jucători proveniți din această țară pe care CFR se bazează din 2006 încoace. Asta deși contingentul portughez este încă important la Cluj, pe lângă cei doi mai fiind în lotul lărgit Joao Paolo, Jaime, Camora, Christian și Guima.
Cei cinci jucători nou-veniți nu l-au convins încă pe Miriuță că se poate baza pe ei, iar Camora este suspendat pentru acest joc. „Mai au nevoie de acomodare. Vin din campionate cu un alt stil de joc”, a spus antrenorul.
2006, prima „invazie” lusitană
CFR a început să transfere masiv din Portugalia în sezonul 2006-2007, iar odată cu instaurarea „coloniei” de lusitani au început să vină și rezultatele pentru clujeni. Cu Dorinel Munteanu antrenor, CFR a terminat atunci pe locul 3, iar în echipa de bază se găseau Cadu, Tony, Dani, Manuel Jose, Semeo sau Pedro Oliveira. De asemenea Freddy și Vitinha completau și el lotul portughezilor.
Tony a fost unul dintre primii jucători portughezi care au jucat pentru CFR Cluj. Foto: Andrea Cantor
Prima mare performanță din istoria clujenilor se leagă tot de contingentul lusitan. În 2008, CFR a luat eventul cu o echipă unde tot portughezii erau la putere. Lui Cadu, Tony, Dani, Semedo și Manuel Jose li să alăturase Andre Leao și Nuno Claro. Majoritatea dintre aceștia erau titulari în echipa care distrugea supremația bucureșteană în Liga 1. De asemenea, Amoreirinha și Pedro Oliveira făceau și ei parte din acest lot.
Cadu și portughezii, șefii vestiarului
După câștigarea campionatului din 2008, portughezii au prins tot mai multă putere în vestiar. Căpitanul Cadu și-a câștigat imediat reputația de „șeful vestiarului”, lucru recunoscut și de acesta după plecarea de la Cluj. „Eram un om cu greutate în vestiar”, se lăuda Cadu.
Acesta a ajuns rapid în grațiile patronului Arpad Paszkany și era consultat și în momentul când se schimbau antrenorii sau se transferau jucători. Cu el, Tony, Dani, Andre Leao și Semedo în teren, dar și cu Nuno Claro și Manuel Jose în lot, CFR se clasa pe 4 în sezonul 2008-2009.
Cadu s-a impus repede în vestiarul clujenilor și a căpătat tot mai multă putere odată ce CFR a transferat tot mai mulți compatrioți de-ai săi. Foto: Alexandru Hojda
În 2009, primul antrenor portughez
Influența acestora din vestiar a dus și la numirea primului lusitan pe banca tehnică și astfel portugheza a devenit limba principală în Gruia. Tony Conceicao a fost numit în 2009 antrenor. El a dus echipa pe primul loc, dar a fost demis și înlocuit cu Mandorlini înainte ca, în 2010, CFR să ia al doilea titlu.
Cadu, Tony, Dani, Andre Leao și Nuno Claro erau în acea echipă. Lor li s-a alătura Nunu Diogo în sezonul următor, când echipa s-a clasat abia pe locul 10, cea mai slabă performanță a CFR-ului în Liga 1 din 2006 încoace.
CFR Cluj a avut și antrenor lusitan, pe Antonio Conceicao. Foto: Dan Tăuțan A doua „invazie”, al treilea titlu
După eșecul din sezonul 2010-2011, CFR a apelat tot la piața portugheză pentru relansarea echipei. Pe lângă Cadu și Nuno Diogo au mai fost aduși portarii Beto și Daniel Fernandes, dar și Camora, Rui Pedro și Celestino. Astfel, clujenii se bazau constant pe cel puțin patru jucători portughezi în primul „11”.
Experimentul a fost un succes, CFR reușind să câștige din nou campionatul. Sezonul care a urmat a fost al doilea când clujenii au avut un număr record de nouă jucători portughezi în lot. Pe lângă cei deja existenți au mai venit Diogo Valente și Ivo Pinto. În echipa cu care clujenii au învins Manchester United pe „Old Trafford”, pe 5 decembrie 2012, au fost 5 portughezi titulari: Felgueiras, Cadu, Ivo Pinto, Camora și Rui Pedro, iar pe bancă a stat tot un lusitan, Paulo Sergio.
2013, începutul decăderii portughezilor
Sezoanele care au urmat au fost ultimele în care portughezii au mai făcut legea la Cluj. Transferurile de jucători lusitani n-au mai fost la nivelul anilor trecuți, iar cei vechi au început să părăsească echipa din Gruia. În sezonul trecut, doar Cadu, Felgueiras și Camora au fost titulari de drept, Brandao, Tiago Lopez și Rui Pedro fiind mai mult rezerve. Totul a culminat cu transferurile din această vară, când trei dintre lusitani au părăsit lotul.
Câți portughezi a avut CFR în lotul ultimilor ani:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER